Volwassenen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS)
Omschrijving:
Als je de diagnose autisme spectrum stoornis (ASS) hebt, wordt informatie in je hersenen ander verwerkt dan bij de meeste mensen. ASS is niet bij iedereen hetzelfde, de kenmerken kunnen per persoon verschillen. Die kenmerken hebben wel altijd te maken met twee dingen:
– Het kan erg moeilijk zijn om te bepalen hoe je met anderen om moet gaan. Dit omdat je anderen niet altijd even goed begrijpt. Je inleven in hoe iemand anders denkt of voelt is moeilijk. Andersom snappen mensen vaak ook niet goed hoe ASS’ers dingen beleven.
– Het gedrag van iemand met ASS is vaak anders. Voor mensen met ASS kunnen sommige onderwerpen zo interessant zijn dat ze er alles van willen weten. Het is alsof ze alleen nog maar aan dat onderwerp kunnen denken. Ze gaan er soms helemaal in op. Ook herhalen ze soms zaken steeds opnieuw.
Er zijn geen twee mensen hetzelfde. Dat geldt ook voor mensen met ASS. Wel hebben ze vaak, naast de eerder genoemde klachten, meerdere van de volgende kenmerken: moeite met het omgaan met andere mensen. Gevoelig voor sommige prikkels, maar voor andere juist niet. Helemaal opgaan in dingen die ze interessant vinden. Zich niet gemakkelijk in anderen verplaatsen. Onverwachte veranderingen zijn spannend of frustrerend. Herhalende patronen en herkennen van bepaalde patronen.
Volwassenen met ADHD
Omschrijving:
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een stoornis waarbij je vaak erg druk en snel afgeleid bent. Vaak voelt het alsof het altijd druk in je hoofd is. Je hebt veel gedachten en ideeën, die alle kanten op vliegen. Daardoor is het moeilijk om de aandacht bij dingen te houden. Het lijkt dan soms alsof het niet goed gaat of dat men het niet goed doet. Dat hoeft helemaal niet altijd zo te zijn. Het is een manier waarop mensen er soms naar kijken, maar door anders naar zaken te kijken verandert het perspectief op jezelf. Het besef dat je minder lang met hetzelfde bezig kunt zijn helpt om en daardoor kun je bijvoorbeeld taken verdelen in stukjes en niet te veel en te lang vooruitplannen ook. Soms is het goed om daarbij iemand te ondersteunen of te leren hulp in te roepen waar het je zelf even niet lukt om overzicht te krijgen en te houden. Je komt bijvoorbeeld vaak te laat omdat je de tijd helemaal niet in de gaten hebt. Bedenken wat je de rest van de week allemaal gaat doen is bijvoorbeeld al enorm moeilijk. Met geld omgaan ook, waardoor je soms meer uitgeeft dan verstandig is. Het is lastig om beslissingen te nemen, omdat je vaak over dingen twijfelt. Goed om te beseffen dat dit lastig kan zijn, maar dat je prima zelf beslissingen kan nemen, maar dat dit soms even anders benaderd moet worden.
Er zijn verschillende vormen van ADHD:
- ADHD: overwegend onoplettende beeld (vroeger ADD). Hierbij heeft iemand vooral moeite met de aandacht vasthouden.
- ADHD: overwegend hyperactieve/impulsieve beeld: vooral druk en bewegelijk.
- ADHD: gecombineerd beeld: je hebt van beide wat, dus druk en moeite met aandacht behouden.
ADHD komt bij kinderen, maar ook bij volwassenen voor, het gaat vaak niet over als je ouder wordt. Wel kan men leren om er mee om te gaan, zodat je er minder/geen last van hebt in het dagelijks leven. Soms komt iemand er pas op latere leeftijd achter dat er ADHD is. Bijvoorbeeld omdat men steeds meer problemen op het werk krijgt of vaak in een burn-out bent geraakt. Dat kan komen doordat men het lastig vindt om overzicht te houden. Of er ontstaan problemen in relaties, zoals met vrienden of een partner. Als je ADHD hebt, kun je soms heel heftig reageren, wat anderen vervelend kunnen vinden.
Steeds meer mensen zien ADHD als een vorm van neurodiversiteit. Je verwerkt dan informatie op een minder standaard manier en kan een andere manier van denken en leren hebben. De term neurodivers kan ook een mogelijk negatief beeld dat mensen van ADHD kunnen hebben, verminderen. Dit wil niet betekenen dat je geen last van ADHD kan hebben. Het kan helpen om de diagnose ADHD te krijgen omdat iemand en zijn of haar omgeving dan beter snappen waarom dingen anders werken en dat ondersteuning helpend kan zijn.
contact
Heb je een algemene vraag of ben je op zoek naar persoonlijk advies?
Neem dan gerust contact met ons op via:
Telefoonnummer: 085-9021767
E-mail: