CHOG biedt zorg in:
CHOG staat voor Christelijke Hulpverlening Oost–Groningen. Dat zegt iets over waar we gevestigd zijn. We leveren zorg in de regio, maar dat belemmert ons niet om zo nu en dan ook over deze grenzen heen te kijken. Dat kan bijvoorbeeld door inzet van beeldzorg.
In de regio zijn we bekend in de gemeentes Oldambt, Veendam, Stadskanaal, Midden-Groningen, Westerwolde en Eemsdelta.
CHOG levert zorg op verschillende manieren:
We leveren zorg vanuit drie clusters: Wonen, Werken en Welzijn. Elk cluster heeft zo zijn specialiteit, maar tegelijk is er overstijgend van alles mogelijk. Zo is er altijd een regiebegeleider voor iedere client die de lijnen en communicatie helder houdt. Daarnaast zorgt deze ook voor de communicatie met partijen buiten de organisatie. We zijn innovatief en zoeken altijd naar mogelijkheden in hoe we zorg kunnen bieden aan onze cliënten. De persoonlijke zorgdoelen van de client zijn een belangrijk uitgangspunt in de begeleiding. Het uitgangspunt is altijd de client als mens en de indicatie is daarbij een onderdeel om te kunnen doen wat nodig is om dit samen te bewerken. We lopen als CHOG graag samen met mensen op, omdat we in ze geloven.

Wonen
CHOG heeft een aantal woonhuizen waar verschillende vormen van zorg wordt geboden. Mensen komen bij ons wonen en kunnen met deze veilige basis verder werken aan hun doelen. Deze vorm van zorg wordt vaak via een Beschermd Wonen of WLZ-indicatie geboden.

Werken
Ook dagbesteding is er in verschillende varianten en er zijn mogelijkheden op de Loods en op de camping de Sikkenberg. Werk-gerelateerd of meer binnen een rustige setting om te stabiliseren of re-integreren. Een werkervaringsplek of vrijwilligerswerkplek om zo weer werkfit te worden voor de maatschappij. We zoeken altijd naar een passende mogelijkheid om te rehabiliteren voor een ieder op zijn of haar eigen wijze.

Welzijn
Dit cluster biedt ambulante begeleiding. Dat betekent dat de begeleiders naar jou toe komen voor een ondersteunend gesprek. Vaak wordt deze vorm van zorg geboden via een WMO-indicatie.
Naast de drie clusters zijn er ook specifiek intern mogelijkheden om zorg te bieden. Zo bieden we regelmatig ondersteuning door middel van een time-outplek of is er de mogelijkheid voor respijtzorg. Ook bieden we voor mensen die op de wachtlijst staan voor GGZ of andere instellingen de mogelijkheid om ondersteunende gesprekken te voeren.
Doelgroepen
De doelgroep van CHOG is niet gemakkelijk te definiëren. We doen wat anderen vaak lastig vinden. We geloven dat we vanuit onze persoonlijke (Christelijke) identiteit mensen die ondersteuning nodig hebben mogen helpen. We willen zoeken naar mogelijkheden en aanknopingspunten, maar vooral ook present zijn in de benadering. We zien en merken dat we door de manier van benaderen en het serieus nemen van mensen we verder komen. Door samen onderweg te zijn en niet de problematiek als uitgangspunt te nemen maar het individu is er meer mogelijk dan er vaak verwacht wordt. De meeste CHOG-medewerkers gaan aan waar anderen juist uit gaan.

Meervoudige problematiek of complexe problematiek binnen CHOG
Er is geen eenduidige definitie of beschrijving van mensen met meervoudige en/of complexe problematiek. In de praktijk herkennen we ze echter direct: ze schetsen vaak bepaalde kenmerken en problemen zoals die bij mensen kunnen voorkomen. Vaak is er al meerdere keren in het leven hulpverlening geweest en ook weer gestopt.
Ook is er moeilijk een directe definitie aan te geven omdat de signalen wat tegenstrijdig kunnen zijn. Meervoudig staat dan met name voor het meervoud in de leefsituatie/context die in het leven van mensen spelen. Die zijn vaak complex en ook is er sprake van overbelasting bij de client zelf en/of het systeem/de omgeving. Regelmatig is assertieve zorg nodig en kost het maken van een bepaalde mate van verbinding tijd. In veel gevallen lukken zaken niet vanzelf en is er dus ondersteuning nodig op meerdere psychosociale vlakken. Veelal ligt de problematiek in hechting of gebeurtenissen in het leven die dusdanig van invloed zijn dat ergens disfunctionaliteit is binnengetreden. Veelal is behandeling helpend, maar om daar te komen is ondersteuning nodig van een betrouwbaar netwerk wat er vaak niet (meer) is.
Ondersteuning betekent in veel gevallen in de buurt zijn en blijven, contact maken en dat onderhouden. Door in de nabijheid te blijven, altijd weer ruimte te geven en te luisteren ontstaat er regelmatig een goede verbinding die helpend is.